Մենք համարում ենք, որ որոշ մթերքներ հրաշագործ ազդեցություններ ունեն, սակայն սննդաբանները զգուշացնում են, որ առողջության համար ամենաօգտակար մթերքներն անգամ որոշ դեպքերում կարող են բացասական հետևանքներ թողնել:
Կանաչ թեյ
Առավելությունները: Պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ, որոնք օգնում են խուսափել արյունատար անոթների բորբոքումից: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կանաչ թեյի բուժիչ ազդեցությունը զգալու համար պետք է օրական 6-10 բաժակ թեյ խմել:
Բացասական ազդեցությունները: Հետազոտությունները պարզել են, որ կանաչ թեյը խանգարում է ֆոլաթթվի արտադրությանը, ինչը հղի կանանց մոտ անհրաժեշտ է պտղի նորմալ զարգացման համար:
Որոշ հետազոտություններ նաև խոսում են այն մասին, որ կանաչ թեյի չարաշահումները կարող են առաջացնել երիկամների ու լյարդի հիվանդություններ: Չարաշահում ասելով՝ երբեմն նկատի ունենք օրական նույնիսկ երկու բաժակ կանաչ թեյի օգտագործումը:
Ձուկ
Առավելությունները: Ձուկը պարունակում է աթերոսկլորոզի ու ինֆարկտի առաջացման հավանականությունն իջեցնող omega-3 ճարպային թթուները: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս ձուկ ուտել շաբաթական 2 անգամ կամ էլ օգտագործել ձկան յուղ: Ձուկը պարունակում է նաև այլ օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են խոլեստերինի մակարդակն իջեցնող յոդն ու ինսուլինի արտադրությունը խթանող մանգանը:
Բացասական ազդեցությունները: Ձուկը պարունակում է սնդիկ, ինչը պայամանավորված է ջրերի աղտոտումով: Իսկ վերջին շրջանում կատարված մասշտաբային ուսումնասիրությունը, որին մասնակցել էր ավելի քան երեք հազար տղամարդ, ցույց է տվել, որ մահացության մակարդակը բարձր էր նրանց մոտ, ովքեր ձկան յուղ էին ընդունում: Բացի այդ ենթաստամոքսային գեղձի խնդիրներ ունեցող մարդկանց այն ուղղակի հակացուցված է:
Հապալաս և նուռ
Առավելությունները: Այս երկու մթերքներն ունեն հակաօքսիդանտների հարուստ պաշար, որոնք պաշտպանում են ուղեղն ու իջեցնում աթերոսկլերոզի առաջացման հավանականությունը: Հապալասի հյութն օգտակար է անեմիայի, ցիստիտի համար:
Նռան հյութը խորհուրդ է տրվում խմել սակավարյունության, աթերոսկլորոզի, անգինայի, բրոնխային ասթմայի դեպքում:
Բացասական ազդեցությունները: Հապալասի պտուղները կարող են իրենց ներքաշել եթերային թունավոր նյութեր, որոնք առաջացնում են ուժեղ գլխացավեր ու սրտխառնոց:
Իսկ նռան հյութը հակացուցված է ստամոքսի հիվանդությունների ու գաստրիտի դեպքում: Այնպես որ նռան հյութն այս դեպքերում կարելի է խմել միայն ջրի հետ խառնուրդի ձևով:
Ձիթապտղի յուղ
Առավելությունները: Բացի մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներից, ձիթապտղի յուղը իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ ու կանխում է աթերոսկլերոզի առաջացման հավանականությունը:
Բացասական ազդեցությունները: Մեկ ճաշի գդալ ձիթայուղի մեջ պարունակվում է 170 կալորիա, այնպես որ մեծ քանակությամբ օգտագործումը (օրական խորհուրդ է տրվում օգտագործել 100 գրամ ձիթապտղի յուղ) կարող է հանգեցնել ավելորդ քաշի առաջացման:
Ընդեղեն
Առավելությունները: Դրանք օգնում են սահմանափակել շաքարի ու խոլեստերինի օգտագործումը, խորհուրդ են տրվում օգտագործել սրտային ու բորբոքային հիվանդությունների ժամանակ, պարունակում են հակաօքսիդանտներ ու omega-3 ճարպային թթուներ:
Բացասական ազդեցությունները: Հունական ընկույզը վնասակար է հազի, բրոնխիտի, անգինայի, դիաթեզի, էկզեմայի, փսորիազի ժամանակ: Ընկույզի չարաշահումը կարող է առաջացնել գլխացավեր, սրտխառնոց, նույնիսկ թունավորում: Ընդեղենն առանձնանում է սպիտակուցի ու ճարպի մեծ պաշարով, այսինքն՝ դրանք բավականին կալորիական են: Ինչպես նաև դրանք ուժեղ ալերգեններ են, այնպես որ պետք է չափավոր մոտանալ նրանց օգտագործմանը:
Ամբողջական հացահատիկ
Առավելությունները: Հացահատիկն օգնում է կայունացնել արյան մեջ շաքարի պարունակությունն ու արյունատար անոթների գործառույթները: Հացահատիկի մեջ նաև պարունակվում են մեծ քանակությամբ մանրաթելեր:
Բացասական ազդեցությունները: Բուսական մարնաթելերի չարաշահումը բացասական հետևանքներ է թողնում աղիքի վրա և խորհուրդ չի տրվում ստամոքսի խոց ունեցող մարդկանց: Քանի որ այս մթերքը դժվար է մարսվում, այն խորհուրդ չի տրվում նաև մարսողական խնդիրներ ունեցող մարդկանց:
Կարմիր խաղող
Առավելությունները: Շնորհիվ կարմիր խաղողի մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտների ու պոլիֆենոլների, այն խթանում է հեմոգլոբինի մակարդակի բարձրացումը, դրական է ազդում սրտի աշխատանքի վրա՝ կանխելով տրոմբի առաջացումը:
Բացասական ազդեցությունները: Կարմիր խաղողի մեջ պարունակվող պոլիֆենոլն ու թանինը կարող են առաջացնել միգրեն:
Սոխ և սխտոր
Առավելությունները: Նրանց մեջ պարունակվող նյութերը պաշտպանում են սրտային հիվանդություններից ու քաղցկեղի որոշ տեսակներից: Ինչպես նաև այս մթերքների բակտերիոցիդ հատկություններն օգնում են բուժել վարակներն ու հաղթահարել մրսածությունը:
Բացասական ազդեցությունները: Վերջին հետազոտություններն ապացուցել են, որ սոխն ու սխտորը գրգռում ու այրում են լորձաթաղանթը: Սոխն ու սխտորը հակացուցված են ստամոքսի խոցի, գաստրիտի, երիկամների բորբոքային հիվանդությունների դեպքում: Բացի այդ վտանգավոր է սխտորն օգտագործել ասպիրինի հետ, քանի որ այն խթանում է արյան նոսրացումը:
Բրոկոլլի
Առավելությունները: Պարունակում է քաղցկեղը կանխող, ինչպես նաև հիշողությունն ամրացնող նյութեր:
Բացասական ազդեցությունները: Ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց մոտ այն կարող է առաջացնել փքվածություն և ջղաձգություն:
Լոլիկ
Առավելությունները: Պարունակում է լիկոպին, որն ուժեղ հակաօքսիդանտ է և օգնում է ակտիվացնել իմունային համակարգը, պաշտպանել քաղցկեղի որոշ տեսակներից:
Բացասական ազդեցությունները: Լոլիկը հարուստ է կալցիումով, ինչը հակացուցված է ինչպես տարեց մարդկանց, այնպես էլ հոդերի հետ խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար: Լոլիկի չարաշահումը օրգանիզմում բերում է կալցիումի ու աղի կուտակումների՝ երիկամներում քարեր առաջացնելով, ինչպես նաև քայքայելով ատամի էմալը:
Աղբյուրը՝ Doctors.am
Կանաչ թեյ
Առավելությունները: Պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ, որոնք օգնում են խուսափել արյունատար անոթների բորբոքումից: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կանաչ թեյի բուժիչ ազդեցությունը զգալու համար պետք է օրական 6-10 բաժակ թեյ խմել:
Բացասական ազդեցությունները: Հետազոտությունները պարզել են, որ կանաչ թեյը խանգարում է ֆոլաթթվի արտադրությանը, ինչը հղի կանանց մոտ անհրաժեշտ է պտղի նորմալ զարգացման համար:
Որոշ հետազոտություններ նաև խոսում են այն մասին, որ կանաչ թեյի չարաշահումները կարող են առաջացնել երիկամների ու լյարդի հիվանդություններ: Չարաշահում ասելով՝ երբեմն նկատի ունենք օրական նույնիսկ երկու բաժակ կանաչ թեյի օգտագործումը:
Ձուկ
Առավելությունները: Ձուկը պարունակում է աթերոսկլորոզի ու ինֆարկտի առաջացման հավանականությունն իջեցնող omega-3 ճարպային թթուները: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս ձուկ ուտել շաբաթական 2 անգամ կամ էլ օգտագործել ձկան յուղ: Ձուկը պարունակում է նաև այլ օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են խոլեստերինի մակարդակն իջեցնող յոդն ու ինսուլինի արտադրությունը խթանող մանգանը:
Բացասական ազդեցությունները: Ձուկը պարունակում է սնդիկ, ինչը պայամանավորված է ջրերի աղտոտումով: Իսկ վերջին շրջանում կատարված մասշտաբային ուսումնասիրությունը, որին մասնակցել էր ավելի քան երեք հազար տղամարդ, ցույց է տվել, որ մահացության մակարդակը բարձր էր նրանց մոտ, ովքեր ձկան յուղ էին ընդունում: Բացի այդ ենթաստամոքսային գեղձի խնդիրներ ունեցող մարդկանց այն ուղղակի հակացուցված է:
Հապալաս և նուռ
Առավելությունները: Այս երկու մթերքներն ունեն հակաօքսիդանտների հարուստ պաշար, որոնք պաշտպանում են ուղեղն ու իջեցնում աթերոսկլերոզի առաջացման հավանականությունը: Հապալասի հյութն օգտակար է անեմիայի, ցիստիտի համար:
Նռան հյութը խորհուրդ է տրվում խմել սակավարյունության, աթերոսկլորոզի, անգինայի, բրոնխային ասթմայի դեպքում:
Բացասական ազդեցությունները: Հապալասի պտուղները կարող են իրենց ներքաշել եթերային թունավոր նյութեր, որոնք առաջացնում են ուժեղ գլխացավեր ու սրտխառնոց:
Իսկ նռան հյութը հակացուցված է ստամոքսի հիվանդությունների ու գաստրիտի դեպքում: Այնպես որ նռան հյութն այս դեպքերում կարելի է խմել միայն ջրի հետ խառնուրդի ձևով:
Ձիթապտղի յուղ
Առավելությունները: Բացի մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներից, ձիթապտղի յուղը իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ ու կանխում է աթերոսկլերոզի առաջացման հավանականությունը:
Բացասական ազդեցությունները: Մեկ ճաշի գդալ ձիթայուղի մեջ պարունակվում է 170 կալորիա, այնպես որ մեծ քանակությամբ օգտագործումը (օրական խորհուրդ է տրվում օգտագործել 100 գրամ ձիթապտղի յուղ) կարող է հանգեցնել ավելորդ քաշի առաջացման:
Ընդեղեն
Առավելությունները: Դրանք օգնում են սահմանափակել շաքարի ու խոլեստերինի օգտագործումը, խորհուրդ են տրվում օգտագործել սրտային ու բորբոքային հիվանդությունների ժամանակ, պարունակում են հակաօքսիդանտներ ու omega-3 ճարպային թթուներ:
Բացասական ազդեցությունները: Հունական ընկույզը վնասակար է հազի, բրոնխիտի, անգինայի, դիաթեզի, էկզեմայի, փսորիազի ժամանակ: Ընկույզի չարաշահումը կարող է առաջացնել գլխացավեր, սրտխառնոց, նույնիսկ թունավորում: Ընդեղենն առանձնանում է սպիտակուցի ու ճարպի մեծ պաշարով, այսինքն՝ դրանք բավականին կալորիական են: Ինչպես նաև դրանք ուժեղ ալերգեններ են, այնպես որ պետք է չափավոր մոտանալ նրանց օգտագործմանը:
Ամբողջական հացահատիկ
Առավելությունները: Հացահատիկն օգնում է կայունացնել արյան մեջ շաքարի պարունակությունն ու արյունատար անոթների գործառույթները: Հացահատիկի մեջ նաև պարունակվում են մեծ քանակությամբ մանրաթելեր:
Բացասական ազդեցությունները: Բուսական մարնաթելերի չարաշահումը բացասական հետևանքներ է թողնում աղիքի վրա և խորհուրդ չի տրվում ստամոքսի խոց ունեցող մարդկանց: Քանի որ այս մթերքը դժվար է մարսվում, այն խորհուրդ չի տրվում նաև մարսողական խնդիրներ ունեցող մարդկանց:
Կարմիր խաղող
Առավելությունները: Շնորհիվ կարմիր խաղողի մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտների ու պոլիֆենոլների, այն խթանում է հեմոգլոբինի մակարդակի բարձրացումը, դրական է ազդում սրտի աշխատանքի վրա՝ կանխելով տրոմբի առաջացումը:
Բացասական ազդեցությունները: Կարմիր խաղողի մեջ պարունակվող պոլիֆենոլն ու թանինը կարող են առաջացնել միգրեն:
Սոխ և սխտոր
Առավելությունները: Նրանց մեջ պարունակվող նյութերը պաշտպանում են սրտային հիվանդություններից ու քաղցկեղի որոշ տեսակներից: Ինչպես նաև այս մթերքների բակտերիոցիդ հատկություններն օգնում են բուժել վարակներն ու հաղթահարել մրսածությունը:
Բացասական ազդեցությունները: Վերջին հետազոտություններն ապացուցել են, որ սոխն ու սխտորը գրգռում ու այրում են լորձաթաղանթը: Սոխն ու սխտորը հակացուցված են ստամոքսի խոցի, գաստրիտի, երիկամների բորբոքային հիվանդությունների դեպքում: Բացի այդ վտանգավոր է սխտորն օգտագործել ասպիրինի հետ, քանի որ այն խթանում է արյան նոսրացումը:
Բրոկոլլի
Առավելությունները: Պարունակում է քաղցկեղը կանխող, ինչպես նաև հիշողությունն ամրացնող նյութեր:
Բացասական ազդեցությունները: Ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց մոտ այն կարող է առաջացնել փքվածություն և ջղաձգություն:
Լոլիկ
Առավելությունները: Պարունակում է լիկոպին, որն ուժեղ հակաօքսիդանտ է և օգնում է ակտիվացնել իմունային համակարգը, պաշտպանել քաղցկեղի որոշ տեսակներից:
Բացասական ազդեցությունները: Լոլիկը հարուստ է կալցիումով, ինչը հակացուցված է ինչպես տարեց մարդկանց, այնպես էլ հոդերի հետ խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար: Լոլիկի չարաշահումը օրգանիզմում բերում է կալցիումի ու աղի կուտակումների՝ երիկամներում քարեր առաջացնելով, ինչպես նաև քայքայելով ատամի էմալը:
Աղբյուրը՝ Doctors.am
No comments:
Post a Comment