Բանանները պարունակում են երեք բնական շաքար` սախարոզա, ֆրուկտոզա և գլյուկոզա`
մանրաթելերի հետ համակցված: Բանանն ապահովում է էներգիայի վայրկենական, կայուն և
էական հոսք: Հետազոտությունների ընթացքում ապացուցվել է, որ ընդամենը երկու բանանը
ապահովում են 90 րոպեի ընթացքում լարված մարմնամարզության համար անհրաժեշտ
էներգիայի պաշարը: Զարմանալի չէ, որ բանանն աշխարհի առաջատար մարզիկների
ամենասիրելի միրգն է: Սակայն բանանը միայն էներգիա ապահովելու միջոցով չէ, որ օգնում
է մեզ գտնվել լավ մարզավիճակում: Այն նաև օգնում է հաղթահարել կամ կանխել բազմաթիվ
հիվանդությունների և վիճակների զարգացում, ինչը բանանը դարձնում է մեր ամենօրյա
սննդակարգի պարտադիր բաղկացուցիչ մաս:
ԴԵՊՐԵՍԻԱ (ընկճախտ): Դեպրեսիայով տառապող մարդկանց շրջանում վերջերս
անցկացրած հարցման համաձայն՝ նրանցից շատերն իրենց ավելի լավ են զգացել բանան
ուտելուց հետո: Սրա պատճառը բանանում պարունակվող տրիպտոֆան սպիտակուցն է, որն
օրգանիզմում վերածվում է սերոտոնինի, իսկ ինչպես հայտնի է, սերոտոնինն օգնում է
թուլանալ, լավացնում է տրամադրությունը և պարգևում է երջանկության զգացում:
ԱՆԵՄԻԱ: Պարունակելով երկաթի բարձր քանակ՝ բանանը կարող է խթանել արյան մեջ
հեմոգլոբինի արտադրությունը և, հետևաբար, կօգնի անեմիայի դեպքում:
ԱՐՅԱՆ ԲԱՐՁՐ ՃՆՇՈՒՄ: Այս յուրահատուկ տրոպիկական միրգը շատ հարուստ է կալիումով,
ընդ որում պարունակում է քիչ քանակությամբ աղ, ինչը դարձնում է իրեն կատարյալ` արյան
բարձր ճնշման դեմ պայքարելու համար: Այնքան կատարյալ, որ ԱՄՆ սննդամթերքի և
դեղամիջոցների վերահսկման պետական մարմինը թույլ է տվել պաշտոնապես հայտարարել,
որ բանանն ընդունակ է կրճատել արյան բարձր ճնշման և ինսուլտի զարգացման
հավանականությունը:
ՄՏԱՎՈՐ ՈՒՆԱԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ: Անգլիայի Twickenham դպրոցի 200 ուսանող քննությունների
ընթացքում բարձրացրեցին իրենց մտավոր ունակությունները` նախաճաշին, ընդմիջմանը և
ճաշին ուտելով բանաններ: Հետազոտությունները ապացուցել են, որ կալիումով հարուստ
միրգը ընդունակ է դարձնել աշակերտներին ավելի ուշադիր՝ բարձրացնելով նրանց ուսուցման
մակարդակը:
ՓՈՐԿԱՊՈՒԹՅՈՒՆ: Մանրաթելերով հարուստ սնունը, որի մեջ նաև ընդգրկված են
բանաններ,
կարող է նպաստել աղիների նորմալ գործունեության վերականգնմանը, առանց
լուծողականների օգտագործման:
ԽՈՒՄՀԱՐ (похмелье): Խումհարից ազատվելու ամենաարագ միջոցներից մեկը մեղրով
կաթնա-բանանային կոկտեյլ խմելն է: Բանանը հանգստացնում է ստամոքսը, իսկ մեղրը
բարձրացնում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը, միևնույն ժամանակ կաթը վերականգնում է
ջրային հավասարակշռությունը:
ԱՅՐՈՑ: Բանանը բնական անտացիդ ազդեցություն ունի, հետևաբար, եթե դուք տառապում
եք այրոցից, փորձեք բանան ուտել որպես հանգստացնող միջոց:
ԱՌԱՎՈՏՅԱՆ ՍՐՏԽԱՌՆՈՑ: Սնունդ ընդունելուց հետո` մինչև մյուս անգամ սնվելը, բանան
կերեք, դա կօգնի պահպանել շաքարի մակարդակն արյան մեջ և խուսափել առավոտյան
սրտխառնոցից:
ՄՈԾԱԿԻ ԿԾԱԾԸ: Մինչև միջատների կծելու դեմ որևէ քսուկ ձեռք բերելը, փորձեք բանանի
կեղևի ներքին մակերեսը քսել կծած տեղին: Բազմաթիվ մարդիկ հայտնաբերել են, որ դա
օգնում է նվազեցնել այտուցն ու գրգռվածությունը:
ՆՅԱՐԴԵՐ: Բանանները պարունակում են մեծ քանակությամբ B խմբի վիտամիններ, որոնք
օգնում են հանգստացնել նյարդային համակարգը… Ավելորդ քա՞շ, խնդիրներ աշխատանքի
վայրու՞մ: Ավստրիայի հոգեբանության ինստիտուտի հետազոտությունները պարզել են, որ
աշխատանքի վայրում ճնշվածությունը ստիպում է ագահությամբ ուտել այնպիսի գիրացնող
սնունդ, ինչպիսիք են շոկոլադը և չիփսերը: Զննելով 5000 ստացիոնար հիվանդի՝
գիտնականները հայտնաբերել են, որ առավել ճարպակալած հիվանդներն աշխատանքի
վայրում գտնվել են ծանր ճնշվածության տակ: Զեկույցում եզրակացվում է, որ խուճապից
առաջացած ուտելու ցանկությունը կանխելու համար մենք պետք է վերահսկենք արյան մեջ
շաքարի մակարդակը, երկու ժամը մեկ ընդունելով ածխաջրատներով հարուստ սնունդ`
շաքարի մակարդակը կայուն պահելու համար:
ԽՈՑ: Բանանը օգտագործվում է որպես դիետիկ սնունդ աղիքային խանգարումների
ժամանակ` իր փափուկ կազմվածքի և հարթության շնորհիվ: Այն նաև չեզոքացնում է ավելորդ
թթվայնությունը և նվազեցնում գրգռվածությունը՝ պատելով ստամոքսի լորձաթաղանթը:
ՋԵՐՄՈՒԹՅԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՒՄԸ: Բազմաթիվ ժողովուրդներ բանանը որպես "սառեցնող" միրգ
են ընդունում, որը կարող է նվազեցնել ապագա մայրերի ֆիզիկական և հուզական
ջերմաստիճանը: Օրինակ` Թայլանդում հղի կանայք բանանն ուտում են` երեխայի ծնունդը
սառը պայմաններում ապահովելու համար:
Բանանն իսկապես հանդիսանում է բնական դեղամիջոց բազմաթիվ հիվանդությունների
համար: Եթե համեմատենք այն խնձորի հետ, բանանը պարունակում է 4 անգամ ավելի շատ
սպիտակուց, 2 անգամ ավելի շատ ածխաջրատներ, 3 անգամ ավելի շատ ֆոսֆոր, 5
անգամ ավելի շատ վիտամին A և երկաթ, 2 անգամ ավելի շատ այլ վիտամիններ և աղեր:
Բանանը նաև հարուստ է կալիումով, ուստի եկել է հայտնի ասացվածքը փոխելու ժամանակը
"Օրական մեկ բանանը կօգնի հեռու մնալ բժիշկներից":
նյութը` doctors.am-ից
No comments:
Post a Comment